Pioneer® 11B91 to specjalistyczny inokulant przeznaczony do zakiszania ziarna kukurydzy. Dzięki technologii stabilizacji tlenowej Rapid React umożliwia otwarcie silosów już po 7 dniach. Po zebraniu plonów, […]
11CFT, 11B91, 11C33, 11A44 – przedstawiamy ofertę inokulantów marki Pioneer®, które są dedykowane do zakiszania kukurydzy, zarówno całych roślin, jak i ziarna. Żniwa kukurydziane w pełni. […]
Proces przygotowania kiszonki z lucerny jest w naturalny sposób utrudniony, zaś sama lucerna im bogatsza w białko, tym trudniej przechodzi procesy fermentacyjne. Nawet spełnienie wszystkich warunków, […]
Odpowiednie żywienie i dobrostan są najważniejszymi czynnikami wpływającymi na zdrowie krów mlecznych – wynika z sondażu przeprowadzonego wśród hodowców bydła mlecznego na zlecenie programu Krowie na […]
Trudne warunki atmosferyczne, czyli zimna wiosna i katastrofalna w niektórych regionach Polski susza powodują, że pokosy są opóźnione, a rośliny wytwarzają większą ilość włókna. Jak podnieść […]
Właściwie prowadzone użytki zielone dostarczają naturalnej pełnowartościowej paszy zawierającej odpowiednie składniki pokarmowe, łatwostrawnej, a przede wszystkim stanowią tanią paszę dla bydła. Aby doskonałej jakości zielonka była […]
Do przygotowania kiszonek najwyższej jakości potrzeba wiedzy, doświadczenia, innowacyjności i dbałości o każdy szczegół już od samego początku ich produkcji. Obecnie niemal każdy gospodarz dobrze wie, […]
Nie ma wątpliwości, że mieszańce o ziarnach typu dent charakteryzują się najwyższą zawartością skrobi. Jakie inne korzyści mają odmiany typu dent w uprawie dedykowanej na kiszonkę? […]
Przełom listopada i grudnia to ten czas w roku, kiedy plantatorzy i hodowcy rozglądają się za odmianami kukurydzy na następny sezon uprawy. Jaka odmiana kukurydzy jest […]
W hodowli bydła kluczowe znaczenie ma zabezpieczenie bazy paszowej na cały sezon. Trawy możemy wysuszyć i uzyskać w ten sposób paszę w postaci siana. Zadanie to […]
Dzięki technologii stabilizacji tlenowej w inokulancie Pioneer® 11G22, kiszonka z traw może być gotowa do podania zwierzętom już po 7 dniach od zamknięcia silosu czy pryzmy. […]
Odmiana kukurydzy Pioneer® P9911 została liderem w zakresie ilości suchej masy z hektara, natomiast P8904 zwycięzcą w kategorii zawartość skrobi – znamy wyniki tegorocznych doświadczeń polowych […]
Idealna bela bez tajemnic – wyniki projektu badawczego. Od wyboru materiału siewnego, przez ustalenie optymalnego terminu pokosu, prawidłową wysokość koszenia, ustawienie najkorzystniejszych parametrów prasy zwijającej po […]
Ziarno kukurydzy stanowi doskonałe źródło energii dla wszystkich grup zwierząt hodowlanych oraz człowieka. Tak jak wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania bez płatków kukurydzianych, a […]
Hodowcy bydła mlecznego, co roku o tej porze, z obawą spoglądają w stronę zapasów kiszonki z kukurydzą. Co prawda drugi, a nawet trzeci pokos traw i […]
Kukurydza zajmuje bardzo ważną pozycję jako pokarm dla bydła, a światowe tendencje zmierzają w kierunku zwiększenia jej udziału w żywieniu krów. Trend ten wynika przede wszystkim […]
Corteva dzieli się wiedzą z przyszłymi hodowcami bydła. W ramach projektu skierowanego do szkół o profilu rolniczym w Polsce, firma edukuje młodych ludzi, którzy w przyszłości […]
Przygotowanie kiszonek z traw w tym trudnym pod względem warunków pogodowych sezonie to nie lada wyzwanie. Deszcze opóźniają pokosy, hodowcy bydła mlecznego mają dylemat – kosić, […]
Pierwsze pokosy zbliżają się wielkimi krokami. Zakiszanie traw to ważny element w budowaniu bazy paszowej dla zwierząt. Wiosną w roślinach jest mniej cukrów i bakterii kwasu […]
W silosach widać coraz większe braki. To znak, że za chwilę będziemy przygotowywać nowe kiszonki, aby uzupełnić bazę paszową dla naszych zwierząt. Niebawem pierwsze pokosy traw. […]
Czy można mieszać inokulanty Pioneer® z wodą z kranu, w jakich warunkach powinny być przechowywane, w jaki sposób je aplikować – odpowiadamy na najczęściej pojawiające się […]
W Polsce rozkład opadów jest w ostatnich latach mocno zaburzony, często są coraz dłuższe okresy bez opadów wraz z wysokimi temperaturami. Odpowiedzią na ten problem są […]
Ocena jakości kiszonki z kukurydzy powinna odbywać się na podstawie oceny wizualnej i oceny laboratoryjnej. Często zdarza się, że nie zauważamy problemu sami dlatego warto zaprosić […]
Niedawne badania przeprowadzone przez naszych mikrobiologów zajmujących się kiszonką, dotyczące dobrze zarządzanej kiszonki z kukurydzy, wykazały sytuacje, w których dochodziło do zagrzewania się kiszonki pomimo wysokiego […]
Przedstawiamy innowacyjny projekt Strefa Kiszonki Pioneer®, który Corteva Agriscience przygotowała specjalnie dla hodowców bydła mlecznego. W ramach tej inicjatywy, klienci otrzymują bezpłatne wsparcie na każdym etapie […]
Każdy hodowca bydła mlecznego uważnie obserwuje stan upraw kukurydzy. Bardzo ważne jest, aby podjąć decyzję o cięciu w oparciu o sytuację na własnym polu i dojrzałość […]
Mamy dobry rok na przygotowanie zapasów pasz objętościowych. Przypominamy, że kiszonka z kukurydzy, prawidłowo przygotowana na bazie zakiszaczy Pioneer® Corteva, może być przechowywana bez straty na […]
Aby osiągnąć produkcję mleka na poziomie 11 500 kilogramów, a do tego korzystać z życia, należy umieć dzielić się obowiązkami. Przy tak wysokiej wydajności gospodarstwa mlecznego, […]
Kiedyś w rolnictwie nieznane, dziś inokulanty odgrywają ogromną rolę w karmieniu zwierząt. I wspierają produkcję w czasie suszy.
Dzięki poprzedniemu artykułowi, omawiającemu wyniki badań zielonek, przeprowadzone przez Pioneer® (dostępny tutaj: https://www.krowienazdrowie.pl/nowosci/jak-to-z-zielonkami-na-kiszonke-bedzie-w-tym-sezonie) wiemy już, z czym mamy do czynienia tej wiosny. A więc – do […]
Matka Natura w tym sezonie sprawiła, że zima była w całej Polsce bezśnieżna, przez co wód gruntowych ubyło a nie przybyło. Na domiar złego mamy suchą, […]
Program „Strefa kiszonki” zajmuje się wparciem hodowcy od momentu wyboru nasion, poprzez uprawę, zbiór i prawidłowe przygotowanie kiszonek aż po stół paszowy.
SHREDLAGE® to technologia kondycjonowania kukurydzy na kiszonkę o długości cięcia od 26 do 30 mm. Zastosowanie tej technologii w produkcji kiszonki z kukurydzy powoduje jeszcze intensywniejsze […]
Na jakość kiszonki z kukurydzy ma wpływ wiele czynników. Każdy element jest równie ważny i bez niego nie osiągniemy planowanych efektów żywieniowych. Pierwszym etapem jest wybór […]