Analiza kiszonki na przykładzie – Gospodarstwo Hendripol - maj 2020
Przy okazji pierwszego pokosu, 8 maja tego roku, odwiedzaliśmy Gospodarstwo Hendripol Sp. z o.o. w Kawęcinie, którego gospodarz – Arend Jan Hendriks - wykonywał zakiszanie traw w pryzmie. Pryzma była wykonywana w ciągu kilku dni, natomiast materiału zebranego z 90 ha wystarczyło tylko na jedną pryzmę.
Zbiór traw był wykonany przy użyciu dwóch różnych inokulantów: inokulantu Pioneer® 11G22R oraz (na początku) inokulantu konkurencyjnej firmy. Kiszonka została otwarta po 10 dniach i świetnie obrazuje działanie inokulantu Pioneer®, przyspieszającego procesy zakiszania. Poparte to jest również uzyskanymi wynikami jakości kiszonki w laboratorium mobilnym SILAB, które było na miejscu.
Pomiary temperatury również wskazują na wyższość użytego inokulantu Pioneer®, temperatura w dolnej części pryzmy wyniosła 23.5’C, a w górnej tylko 21’C. Do wytworzenia każdego stopnia jest wykorzywana energia, czyli kiszonka jest jej pozbawiana. Profil kwasowy w wynikach z laboratorium potwierdza ocenę organoleptyczną, mamy niższe pH i więcej kwasu mlekowego.
Hanna Nowak - Pioneer®