27 kwietnia 2020
27 kwietnia 2020
Suche lata i drogie surowce białkowe to dwa powody, dla których hodowcy bydła mlecznego powinni poważniej rozważać założenie lucernika w celu produkcji kiszonki z lucerny. Tegoroczna sucha wiosna i brak opadów deszczu w długoterminowej prognozie pogody nasuwa pytanie: jak optymalizować preliminarz paszowy w tym roku i następnych latach?
Kiszonka z lucerny nie jest żadną nowością, jest skarmiana w polskich gospodarstwach od dawna. Wiele gospodarstw zwłaszcza w Wielkopolsce, na Dolnym Śląsku i w Kujawsko-Pomorskim docenia wartość kiszonki lucerny.
Dane LaboExpert De Heus: ilość gospodarstw w powiatach stosujących kiszonkę lucerny
Roślina ta może być z powodzeniem uprawiana w całym kraju, należy jednak wybierać sprawdzone odmiany charakteryzujące się bardzo dobrą zimotrwałością i wysoką zawartością białka. Wybór właściwej odmiany ma kluczowe znaczenie dla trwałości lucernika.
Lucerna ma bardzo rozbudowany system korzeniowy sięgający bardzo głębokich pokładów wody w glebie. W okresie suszy można zauważyć, że lucerna jest zielona i przyrasta w przeciwieństwie do traw. Lucernę można zbierać od 3 do 4 pokosów rocznie. Wydajność zwykle wynosi około 15 ton suchej masy na hektar rocznie.
Koszt nawożenie lucerny jest znacznie niższy jak traw. Nawożenie azotowe w niewielkiej dawce wskazane jest tylko na początku wegetacji. Lucerna wykorzystuje amoniak wytworzony przez bakterie Rhizobium obecne w brodawkach systemu korzeniowego. Niezwykle ważne jest natomiast nawożenie fosforowo-potasowe, wpływające na sysem korzeniowy i gospodarkę wodną w roślinie. Stanowisko pod uprawę lucerny musi posiadać odczyn pH zbliżony do obojętnego, najbardziej optymalny jest poziom 6,5 – 7,5.
Odpowiednio prowadzony lucernik wiosną szybko zaczyna produkować cenną masę zieloną – 25.03.2020
W programie analiz kiszonek LaboExpert z roku na rok notujemy wzrost liczby analiz kiszonek lucerny. Coraz więcej gospodarstw korzysta z lucerny.
Polskie gospodarstwa z większą uwagą podchodzą do kondycji użytków zielonych. Rośnie świadomość na temat wpływu wartościowej paszy objętościowej z lucerników na jednostkowe koszty produkcji mleka. Kolejne gospodarstwa przekonują się o walorach paszowych tej wysokobiałkowej rośliny, powiększając stopniowo jej udział w zasiewach.
Lucerna ma:
Białko ogólne (g/kg suchej masy) | Włókno surowe (g/kg suchej masy) | VEM energia netto produkcji mleka | |
Średnie wartości 20% najlepszych kiszonek lucerny | 196 | 260 | 770 |
Średnie wartości 20% najlepszych kiszonek traw | 180 | 245 | 838 |
Dane LaboExpert De Heus
Optymalnym terminem koszenia lucerny jest początek pączkowania, a zbiór w tej fazie zapewni najwyższą jakość kiszonki.
Lucerna skoszona we właściwej fazie wzrostu i dobrze zakiszona doskonale bilansuje się w dawkach dla krów mlecznych. Kiszonka lucerny w dawce obniża wydatki na zakup drogich surowców białkowych.
W celu uzyskania informacji na temat zarządzania lucernikami i wykorzystania kiszonki z lucerny w dawkach pokarmowych doradcy żywieniowi bydła De Heus służą wsparciem i fachowym doradztwem.