27 kwietnia 2020

Suche lata i drogie surowce białkowe to dwa powody, dla których hodowcy bydła mlecznego powinni poważniej rozważać założenie lucernika w celu produkcji kiszonki z lucerny. Tegoroczna sucha wiosna i brak opadów deszczu w długoterminowej prognozie pogody nasuwa pytanie: jak optymalizować preliminarz paszowy w tym roku i następnych latach?

Kiszonka z lucerny nie jest żadną nowością, jest skarmiana w polskich gospodarstwach od dawna. Wiele gospodarstw zwłaszcza w Wielkopolsce, na Dolnym Śląsku i w Kujawsko-Pomorskim docenia wartość kiszonki lucerny.

Dane LaboExpert De Heus: ilość gospodarstw w powiatach stosujących kiszonkę lucerny

Dane LaboExpert De Heus: ilość gospodarstw w powiatach stosujących kiszonkę lucerny

Roślina ta może być z powodzeniem uprawiana w całym kraju, należy jednak wybierać sprawdzone odmiany charakteryzujące się bardzo dobrą zimotrwałością i wysoką zawartością białka. Wybór właściwej odmiany ma kluczowe znaczenie dla trwałości lucernika.

Lucerna ma bardzo rozbudowany system korzeniowy sięgający bardzo głębokich pokładów wody w glebie. W okresie suszy można zauważyć, że lucerna jest zielona i przyrasta w przeciwieństwie do traw. Lucernę można zbierać od 3 do 4 pokosów rocznie. Wydajność zwykle wynosi około 15 ton suchej masy na hektar rocznie.

Koszt nawożenie lucerny jest znacznie niższy jak traw. Nawożenie azotowe w niewielkiej dawce wskazane jest tylko na początku wegetacji. Lucerna wykorzystuje amoniak wytworzony przez bakterie Rhizobium obecne w brodawkach systemu korzeniowego. Niezwykle ważne jest natomiast nawożenie fosforowo-potasowe, wpływające na sysem korzeniowy i gospodarkę wodną w roślinie. Stanowisko pod uprawę lucerny musi posiadać odczyn pH zbliżony do obojętnego, najbardziej optymalny jest poziom 6,5 – 7,5.

Odpowiednio prowadzony lucernik wiosną szybko zaczyna produkować cenną masę zieloną – 25.03.2020

Odpowiednio prowadzony lucernik wiosną szybko zaczyna produkować cenną masę zieloną – 25.03.2020

W programie analiz kiszonek LaboExpert z roku na rok notujemy wzrost liczby analiz kiszonek lucerny. Coraz więcej gospodarstw korzysta z lucerny.

Polskie gospodarstwa z większą uwagą podchodzą do kondycji użytków zielonych. Rośnie świadomość na temat wpływu wartościowej paszy objętościowej z lucerników na jednostkowe koszty produkcji mleka. Kolejne gospodarstwa przekonują się o walorach paszowych tej wysokobiałkowej rośliny, powiększając stopniowo jej udział w zasiewach.

Lucerna ma:

  • wyższy poziom białka ogólnego od trawy przez co zbieramy więcej białka z hektara,
  • wyższą zawartość włókna, a jej udział w dawce nie wymaga dodatku słomy w celu uzyskania odpowiedniej struktury dawki.
Białko ogólne (g/kg suchej masy) Włókno surowe (g/kg suchej masy) VEM energia netto produkcji mleka
Średnie wartości 20% najlepszych kiszonek lucerny 196 260 770
Średnie wartości 20% najlepszych kiszonek traw 180 245 838

Dane LaboExpert De Heus

Optymalnym terminem koszenia lucerny jest początek pączkowania, a zbiór w tej fazie zapewni najwyższą jakość kiszonki.

Lucerna skoszona we właściwej fazie wzrostu i dobrze zakiszona doskonale bilansuje się w dawkach dla krów mlecznych. Kiszonka lucerny w dawce obniża wydatki na zakup drogich surowców białkowych.

W celu uzyskania informacji na temat zarządzania lucernikami i wykorzystania kiszonki z lucerny w dawkach pokarmowych doradcy żywieniowi bydła De Heus służą wsparciem i fachowym doradztwem.

Uczestnicy Programu

Nie zwlekaj

Zadbaj o tereny zielone w Twoim gospodarstwie już dziś!