12 marca 2023

Analiza jakości kiszonek w gospodarstwie.

Mobilne laboratorium SILAB® marki Pioneer® podczas dokonywania analiz w gospodarstwie Klienta. Fot. Maciej Stranz.

Do przygotowania kiszonek najwyższej jakości potrzeba wiedzy, doświadczenia, innowacyjności i dbałości o każdy szczegół już od samego początku ich produkcji. Obecnie niemal każdy gospodarz dobrze wie, że odpowiednio przygotowane kiszonki wpływają na zdrowie i kondycję stada a także na ilość i jakość produkowanego w gospodarstwie mleka
– a co za tym idzie, na końcowy zysk. Stale rosnące koszty produkcji nie pozostawiają miejsca na błędy, dlatego wiedza o jakości przygotowywanych kiszonek jest kluczowa dla optymalizacji całego procesu produkcji mleka.  Jednym z narzędzi, które pomagają hodowcom
w monitorowaniu jakości pasz, jest mobilne laboratorium SILAB® marki Pioneer®, które wykonuje analizy kiszonek bezpośrednio w gospodarstwie.

SILAB®, czyli jak to się robi?

Mobilne laboratorium analityczne SILAB® wykorzystuje najnowocześniejszą metodę analityczną, tzw. spektrometrię NIR, która umożliwia bardzo szybkie i precyzyjne określenie parametrów odżywczych i fermentacyjnych kiszonek bezpośrednio w gospodarstwie u Klienta. Próby są pobierane z balotów kiszonek z trawy lub lucerny przy pomocy specjalnej sondy, bądź bezpośrednio wycinane ze ścian pryzmy czy silosu. Pobrany materiał po wymieszaniu jest następnie poddawany analizie. Podczas jednej wizyty w gospodarstwie zwykle pobiera się do ok 3-4 prób, zaś specjaliści Strefy Kiszonki zalecają, by analizy przeprowadzać przynajmniej raz na 1,5 miesiąca.

Pobieranie próbek do analizy z silosu w gospodarstwie Klienta. Fot. materiały prasowe.

Taka częstotliwość badań pozwala na uzyskanie jak najlepszych parametrów kiszonek przygotowywanych w gospodarstwie – a to przekłada się następnie na optymalny sposób żywienia stada, maksymalizację potencjału zwierząt i ekonomikę samej produkcji. Co ciekawe, analizie mogą zostać poddane także próbki kiszonek, które hodowca wyśle do specjalistów Strefy Kiszonki Pioneer® – wówczas należy zadbać o to, by dostarczony materiał był świeżo pobrany z kilku miejsc, szczelnie zapakowany do woreczka foliowego z wyciśniętym powietrzem i zamrożony przed wysyłką.

Obszary analizy kiszonek

Badaniom w mobilnym laboratorium SILAB® podlegają przede wszystkim kiszonki z kukurydzy, traw, lucerny a także kiszone ziarno, CCM czy LKS. Dzięki analizie spektrometrem można określić parametry jakościowe kiszonki, takie jak:

  • zawartość suchej masy,
  • określenie pH,
  • określenie zawartości kwasów mlekowego, octowego i masłowego.

Analiza pozwala także na określenie wartości żywieniowej kiszonek:

  • zawartości skrobi (w przypadku kiszonek z kukurydzy),
  • zawartości białka (dla kiszonek z traw lub lucerny),
  • zawartości włókna surowego,
  • NDF/ADF organiczny,
  • zawartości cukru i popiołu.

Parametry te umożliwiają następnie określenie strawności przygotowanych kiszonek oraz ich wartość energii laktacyjnej netto.

Ocena stabilności silosu. Zdjęcie wykonane kamerą termowizyjną. Fot. Maciej Stranz.

Przy pomocy wykonywanych analiz specjaliści Strefy Kiszonki Pioneer® są w stanie także określić, czy kiszonka została wykonana poprawnie, zwracając uwagę na odpowiedni termin zbioru kukurydzy, traw lub lucerny, sposób ubicia materiału, sposób zagęszczenia zebranej masy oraz jej przykrycia, stabilność termiczną silosu czy na proces fermentacji. Jeśli któryś z tych elementów wymaga poprawy, hodowca otrzymuje wskazówki i wytyczne, co należy zmodyfikować – i w jaki sposób.

Wiedza to podstawa

Jakie korzyści płyną z wizyty SILABU w gospodarstwie? To przede wszystkim wiedza czy sposób, w jaki produkujemy kiszonki, jest poprawny. Dzięki otrzymanym analizom hodowca dowiaduje się, jakie wartości w danym momencie prezentują pasze objętościowe, z których korzysta. Na ich podstawie specjaliści ds. żywienia mogą odpowiednio zbilansować TMR dla stada tak, aby uzyskać poziom, który umożliwi maksymalne wykorzystanie potencjału zwierząt w gospodarstwie. A większa wydajność produkcji to wyższy zysk.

Zobacz także: Dobra kiszonka to jest to! Jak ją przygotować?

Uczestnicy Programu

Nie zwlekaj

Zadbaj o tereny zielone w Twoim gospodarstwie już dziś!