3 kwietnia 2021
3 kwietnia 2021
Zanim zabierzemy się za przygotowanie podstawowej bazy żywieniowej dla naszych krów musimy sobie odpowiedzieć na najważniejsze pytanie a mianowicie czym jest kiszonka?
Kiszonka to najprościej ujmując zielonka zakonserwowana w sposób naturalny w wyniku fermentacji biologicznej lub chemicznie przy użyciu konserwantu. Bakterie fermentacji kwasu mlekowego znajdują się na roślinach, natomiast na różnych roślinach i w różnych fazach rozwoju cechuje je duża zmienność.
Aby doszło do procesów fermentacyjnych konieczne jest zachowanie warunków beztlenowych, dlatego w tym celu masę zieloną się ugniata. Ugniatanie musi następować warstwowo. Warstwy powinny być możliwie najcieńsze i rozprowadzane regularnie po całej powierzchni silosu lub pryzmy. Po zakończeniu ugniatania odcinamy dostęp powietrza okrywając szczelnie cienką folią streczową oraz zabezpieczamy przed uszkodzeniami mechanicznymi grubą folią i dociskamy (workami, oponami lub ziemią). Można przygotować w balotach lub rękawie przy zachowaniu warunków beztlenowych dzięki dobremu ubiciu i okryciu.
W czasie procesów fermentacyjnych dochodzi do przemiany cukrów na kwasy organiczne, z których najbardziej pożądanym jest kwas mlekowy jak również w odpowiednich proporcjach kwas octowy i propionowy.
Zmienia się pH materiału na kwaśne. Kiszonka nie popsuje się i można ją długo przechowywać pod warunkiem utrzymania braku dostępu powietrza. W takich warunkach giną niepożądane mikroorganizmy powodujące gnicie materiału oraz rozkład białka.
Ze względu na tzw. minimum cukrowe zielonki dzielimy na:
Łatwo kiszonce się rośliny: kukurydza, trawa, buraki cukrowe (najczęściej w postaci wysłodków), ziemniaki.
Im więcej cukrów tym rośliny łatwiej się zakiszają.
Natomiast dzięki dużej zawartości cukrów rośliny te w warunkach tlenowych są bardzo nie stabilne i na skutek działania drożdży bardzo szybko ulegają fermentacji wtórnej w kierunku fermentacji alkoholowej. Powoduje to duże straty składników pokarmowych oraz spadek pobrania paszy, ponieważ krowy taką kiszonkę niechętnie jedzą. Rozwiązaniem jest zastosowanie odpowiedniego inokulantu biologicznego, który wspomoże procesy fermentacyjne w kierunku kwasu mlekowego, ale przede wszystkim w kierunku kwasu octowego i propionowego dającego stabilność kiszonce a w warunkach tlenowych powstrzymując rozwój drożdży.
Grupa roślin trudno kiszących się, to taka, gdzie pomimo przemiany 95% cukrów na kwas mlekowy i tak będzie go za mało aby odpowiednio przeprowadzić fermentację. W tej grupie są kończyny (biała i czerwona), peluszka, groch, wyka, bobik, łubin. Te rośliny najczęściej zakiszane są najczęściej w mieszankach z trawami. Dodanie dobrej jakości inokulantu skutkuję doskonałym i szybkim rozpoczęciem procesów zakiszania oraz stabilnością tlenową po otwarciu silosu.
Trzecią grupę stanowią rośliny uważane za nie kiszonce się. Jednocześnie jest to grupa o dużej zawartości białka więc bardzo pożądana w żywieniu. Przedstawicielami tej grupy są lucerna, seradela, soja. Rośliny te wymagają doskonałej jakości inokulantów. W prowadzeniu fermentacji nie ma miejsca na przypadkowość, tu fermentacja od samego początku musi być prowadzona w kierunku kwasu mlekowego. Brak odpowiedniego poprowadzenia tego procesu kończy się fermentacją w kierunku kwasu małowego. Wpływa to na obniżenie jakości (rozkład białka) i smakowitości a w konsekwencji spada pobranie takiej paszy przez zwierzęta, co ma to nie bagatelny wpływ na ich zdrowotność.
Bardzo ważne jest, aby przygotowywać kiszonkę przy zachowaniu maksymalnej staranności i z dbałością o szczegóły. Kiszonki prawidłowo przygotowane stanowią bazę paszową na cały rok, a najlepiej, aby w gospodarstwie była zrobiona rezerwa na półtorej roku do przodu. Zabezpieczenie takie pozwala na spokojne spoglądnie w przyszłość nie zależnie od panujących warunków w danym sezonie oraz kontrolowane zwiększenie ilości zwierząt w oborze.
Cookie | Czas przechowywania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |