28 marca 2021
28 marca 2021
Sucha masa
Pogoda ma istotny wpływ na podsuszanie skoszonych traw i lucerny. W naszym kraju zaczęto trochę przesadnie dążyć do uzyskania suchych pasz objętościowych choć w ostatnich 2-3 latach analizujemy więcej kiszonek o optymalnej suchej masie tj. 35-40%. Musimy pamiętać, że im więcej wody wyparuje z naszej zielonki tym więcej składników pokarmowych utracimy. Doświadczenia z Finlandii wskazują, że straty polowe składników pokarmowych przy zbiorze traw bezpośrednio z pokosu bez podsuszenia wynosiły 2,5% a straty na pryzmie około 16,5% i było to spowodowane głównie wyciekiem soków. Natomiast straty przy materiale podsuszonym o zawartości suchej masy poniżej 30% wskazują na straty polowe na poziomie 8,5% pod wpływem podsuszenia i straty podczas zakiszania na poziomie 8,5%. Wyniki tych badań pokazują bardzo dokładnie, że sucha masa pomiędzy 35-40% w zupełności wystarczy i zapewni super warunki dla przeprowadzenia procesów fermentacyjnych w paszach objętościowych.
Kiszonka, zawierająca między 35 a 45% suchej masy lepiej się zakisza. Ma wysoką zawartość kwasu mlekowego i octowego oraz charakteryzuje się małą stratą w czasie zakiszania. Taka kiszonka jest chętniej wyjadana przez krowy, a jej wartość pokarmowa jest wysoka, co potwierdzają wyniki analizy w LaboExpert. W konsekwencji prowadzi to do wyższej produkcji mleka.
Jak uzyskać optymalną suchą masę pasz objętościowych?
Przy optymalnej suchej masie pasz objętościowych (30%-38%) najlepszymi dodatkami do zakiszania są inokulanty bakteryjne. Starajmy się wybierać dodatki, które poza szczepami bakterii zawierają również enzymy ( celulaza, ksylanaza, mannozynaza) rozkładające wiązania pomiędzy węglowodanami strukturalnymi. Najprościej mówiąc działanie enzymów możemy wytłumaczyć jako działanie obieraczki do ziemniaków. Za pomocą tego urządzenia zdejmujemy wierzchnią warstwę
W czasie podsuszania i zakiszania zawsze dochodzi do strat wartości pokarmowej pasz objętościowych. Zebrane i zakiszone mokre trawy charakteryzują się największymi stratami zarówno białka jak i energii. Jeżeli zostanie zebrana trawa o suchej masie 20%, to aż 37% białka ulega degradacji, głównie do amoniaku.
Posługując się przykładem: trawa przed koszeniem, mająca 250 g białka jako kiszonka będzie miała tylko 160 g białka w suchej masie. Jest to bardzo duża strata, a w przeliczeniu na hektar może sięgać 1000 złotych.
Mając wynik analizy kiszonki specjaliści De Heus wyciągają wnioski dotyczące czynników, jakie mogły wpłynąć na wysokie lub niskie parametry żywieniowe i jaki będzie wpływ danej kiszonki na produkcję mleka. Projekt Grass-Map pozwala dokładniej przyjrzeć się procesowi produkcji kiszonek, analizując straty ponoszone na poszczególnych etapach zbioru: od koszenia do otwarcia pryzmy z gotową kiszonką z traw.
Cookie | Czas przechowywania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |