18 sierpnia 2020
18 sierpnia 2020
Spadki wydajności produkcji w gospodarstwach mlecznych w trakcie letnich upałów mogą sięgać nawet 30%. Pomijając oczywisty aspekt finansowy, należy skupić się również na kwestiach związanych bezpośrednio z kondycją fizyczną krów i wpływem, jaki na ich zdrowie ma stres cieplny.
Stres cieplny to problem oddawania przez krowy ciepła wytworzonego w wyniku fermentacji w żwaczu. Dotyka zwłaszcza krowy wysokoprodukcyjne, które wytwarzają więcej ciepła niż krowy zasuszane. Powstaje wraz z wzrostem temperatury i wilgotności powietrza, których indeks wyrażany jest za pomocą współczynnika THI. Przyjmuje się, że krowy wysokowydajne zaczynają odczuwać stres cieplny, gdy THI osiąga wartość 72, podczas gdy dla krów o niskiej wydajności będzie to THI = 74.
Uważa się, że krowy zaczynają odczuwać stres cieplny już przy 20 ⁰C i wysokiej wilgotności powietrza. Ogólnej apatii zwierząt towarzyszy wówczas przyspieszony oddech (ponad 60 wdechów i wydechów na minutę) oraz zwiększony pobór wody. Jednym z pierwszych i bardzo czytelnych objawów stresu cieplnego jest zauważalny spadek pobrania dawki. Przy jednoczesnym wydalaniu wraz z moczem makroelementów, prowadzi to do zachwiania funkcji fizjologicznych organizmu, czego widocznym efektem jest spadek wydajności produkcyjnej krów.
Warto wspomnieć, że pogłębiające się zmiany klimatyczne spowodowały wzrost średnich temperatur także w Polsce. Rok 2019 był najcieplejszym w historii naszego kraju, a zgodnie z prognozami, w ciągu najbliższych dekad znacząco wzrośnie liczba upalnych dni oraz nocy tropikalnych, podczas których temperatura przekracza 20°C. Problem stresu cieplnego będzie się więc tylko pogłębiać.
Wraz z dalszym wzrostem temperatury i wilgotności, pogłębia się negatywny wpływ stresu cieplnego na krowy, powodując:
Co istotne, stres cieplny nie jest zjawiskiem jednorazowym. Jego konsekwencje dla zdrowia zwierząt oraz wyników produkcyjnych gospodarstwa mogą utrzymywać się nawet 40-80 dni po przejściu fali upałów!
Walkę ze stresem cieplnym należy prowadzić kompleksowo, uwzględniając w niej przede wszystkim warunki techniczne w oborze oraz rozwiązania żywieniowe. Podstawowymi obszarami, o jakie trzeba zadbać w budynkach inwentarskich są sprawna wentylacja oraz wydajny system doprowadzania wody.
Istotny jest także właściwy dobór dawek pokarmowych, skonsultowany z doradcą żywieniowym. Zwiększenie zawartości tłuszczu chronionego w dawce, optymalny poziom włókna i przede wszystkim zabezpieczenie odpowiedniej suplementacji elektrolitami pomogą krowom łagodnie przejść przez okres upałów.
Bestermine Lato:
Mieszankę należy włączyć do żywienia krów w momencie, gdy temperatury zaczynają przekraczać 20°C. Wczesne rozpoczęcie suplementacji Bestermine Lato, zapewnienie zwierzętom stałego dostępu do świeżej wody oraz stworzenie optymalnych warunków w oborze to zabezpieczenie stada przed konsekwencjami stresu cieplnego.
Już teraz skontaktuj się ze swoim doradcą żywieniowym De Heus i zapytaj o Bestermine Lato!