18 sierpnia 2020
18 sierpnia 2020
Spadki wydajności produkcji w gospodarstwach mlecznych w trakcie letnich upałów mogą sięgać nawet 30%. Pomijając oczywisty aspekt finansowy, należy skupić się również na kwestiach związanych bezpośrednio z kondycją fizyczną krów i wpływem, jaki na ich zdrowie ma stres cieplny.
Stres cieplny to problem oddawania przez krowy ciepła wytworzonego w wyniku fermentacji w żwaczu. Dotyka zwłaszcza krowy wysokoprodukcyjne, które wytwarzają więcej ciepła niż krowy zasuszane. Powstaje wraz z wzrostem temperatury i wilgotności powietrza, których indeks wyrażany jest za pomocą współczynnika THI. Przyjmuje się, że krowy wysokowydajne zaczynają odczuwać stres cieplny, gdy THI osiąga wartość 72, podczas gdy dla krów o niskiej wydajności będzie to THI = 74.
Uważa się, że krowy zaczynają odczuwać stres cieplny już przy 20 ⁰C i wysokiej wilgotności powietrza. Ogólnej apatii zwierząt towarzyszy wówczas przyspieszony oddech (ponad 60 wdechów i wydechów na minutę) oraz zwiększony pobór wody. Jednym z pierwszych i bardzo czytelnych objawów stresu cieplnego jest zauważalny spadek pobrania dawki. Przy jednoczesnym wydalaniu wraz z moczem makroelementów, prowadzi to do zachwiania funkcji fizjologicznych organizmu, czego widocznym efektem jest spadek wydajności produkcyjnej krów.
Warto wspomnieć, że pogłębiające się zmiany klimatyczne spowodowały wzrost średnich temperatur także w Polsce. Rok 2019 był najcieplejszym w historii naszego kraju, a zgodnie z prognozami, w ciągu najbliższych dekad znacząco wzrośnie liczba upalnych dni oraz nocy tropikalnych, podczas których temperatura przekracza 20°C. Problem stresu cieplnego będzie się więc tylko pogłębiać.
Wraz z dalszym wzrostem temperatury i wilgotności, pogłębia się negatywny wpływ stresu cieplnego na krowy, powodując:
Co istotne, stres cieplny nie jest zjawiskiem jednorazowym. Jego konsekwencje dla zdrowia zwierząt oraz wyników produkcyjnych gospodarstwa mogą utrzymywać się nawet 40-80 dni po przejściu fali upałów!
Walkę ze stresem cieplnym należy prowadzić kompleksowo, uwzględniając w niej przede wszystkim warunki techniczne w oborze oraz rozwiązania żywieniowe. Podstawowymi obszarami, o jakie trzeba zadbać w budynkach inwentarskich są sprawna wentylacja oraz wydajny system doprowadzania wody.
Istotny jest także właściwy dobór dawek pokarmowych, skonsultowany z doradcą żywieniowym. Zwiększenie zawartości tłuszczu chronionego w dawce, optymalny poziom włókna i przede wszystkim zabezpieczenie odpowiedniej suplementacji elektrolitami pomogą krowom łagodnie przejść przez okres upałów.
Bestermine Lato:
Mieszankę należy włączyć do żywienia krów w momencie, gdy temperatury zaczynają przekraczać 20°C. Wczesne rozpoczęcie suplementacji Bestermine Lato, zapewnienie zwierzętom stałego dostępu do świeżej wody oraz stworzenie optymalnych warunków w oborze to zabezpieczenie stada przed konsekwencjami stresu cieplnego.
Już teraz skontaktuj się ze swoim doradcą żywieniowym De Heus i zapytaj o Bestermine Lato!
Cookie | Czas przechowywania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |