13 maja 2020
13 maja 2020
Matka Natura w tym sezonie sprawiła, że zima była w całej Polsce bezśnieżna, przez co wód gruntowych ubyło a nie przybyło. Na domiar złego mamy suchą, a nocami zimną wiosnę. Wszyscy z nadzieją patrzymy w niebo w oczekiwaniu upragnionego deszczu. Sezon zapowiada się trudny, więc nie możemy zdawać się na przypadkowe i nieprzemyślane działania. Prawidłowe nawożenie i pielęgnacja użytków zielonych powinna być priorytetem. Każdy pokos należy traktować z należytą uwagą i troską. A kiszonka w tym wypadku musi być przygotowana profesjonalnie, z dbałością o każdy szczegół.
Pierwszy pokos jest pokosem największym i o najwyższej koncentracji substancji odżywczych. Zazwyczaj tak było, że pierwsze pokosy cechowały się najwyższą jakością masy zielonej o wysokiej zawartości białka i cukrów, a zarazem niskim włóknem z koszonego użytku.
W tym sezonie docierały do nas jednak niepokojące informacje z naszych laboratoriów ze świata, że przebieg pogody może mieć wpływ również na skład ilościowy, ale także na jakość roślin. Laboratorium Pioneer® w Buxtehude w Niemczech podaje wyniki badań, iż pierwszy pokos zdecydowanie odbiega od pierwszych pokosów z poprzednich lat. W roślinach stwierdzono zmniejszoną ilość cukrów oraz bakterii kwasu mlekowego naturalnie bytujących na roślinie, natomiast zanotowano zwiększone ilości clostriudiów. Wynika to z zaburzonego promieniowania ultrafioletowego, niskich temperatur w nocy oraz przede wszystkim z małej ilości opadów. Naukowcy Pioneer® zauważyli także, że brak wody ma również wpływ na niewłaściwy rozkład obornika czy gnojowicy, przez co zanieczyszczenia pozostały na roślinach.
W związku z powyższym, w tym sezonie masa zielona powinna być poddana procesom zakiszania przy użyciu specjalnych, najwyższej jakości inokulantów – tylko wtedy będzie w stanie się odpowiednio zakisić, stanowiąc bazę żywieniową na przyszły sezon. W tym przypadku w pierwszym sezonie kiszonka z traw powinna być zakiszona przy użyciu inokulantu Pioneer® 1188, opartego na bakteriach homofermentatywnych kwasu mlekowego, których w tym sezonie rośliny mają niewystarczającą ilość. Dobrej jakości inokulant poprowadzi fermentacje w kierunku kwasu mlekowego, nie pozostawiając miejsca na przebieg niewłaściwej fermentacji kierunku kawasu masłowego.
Pamiętajmy – prawidłowo przygotowana kiszonka to podstawa prawidłowego żywienia, która procentuje na przyszłość.
Hanna Nowak – Pioneer®
Cookie | Czas przechowywania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |