22 sierpnia 2023
22 sierpnia 2023
Proces przygotowania kiszonki z lucerny jest w naturalny sposób utrudniony, zaś sama lucerna im bogatsza w białko, tym trudniej przechodzi procesy fermentacyjne. Nawet spełnienie wszystkich warunków, takich jak wybór prawidłowej fazy wegetacji roślin do zbioru, odpowiednie warunki atmosferyczne, dobre ubicie i okrycie materiału, nie sprawi, że lucerna się zakisi i uzyskamy kiszonkę dobrej jakości. Co zatem zrobić?
Lucerna charakteryzuje się wysoką pojemnością buforową, czyli jest odporna na szybki spadek pH i ma niską zawartość cukrów przy wysokich poziomach białka. Wybrane szczepy bakterii homofermentatywnych kwasu mlekowego w inokulantach marki Pioneer® umożliwiają szybkie rozpoczęcie procesu zakiszenia przy niewielkiej zawartości węglowodanów przez obniżenie pH materiału wyjściowego.
W ofercie marki Pioneer® znajdują się dwa produkty do zakiszania lucerny – są to inokulanty 11AFT i 11H50.
11AFT to innowacyjny dodatek mikrobiologiczny oparty na kombinacji szczepów homo i heterofermentatywnych kwasu mlekowego, których celem jest optymalizacja przygotowania i przechowywania kiszonek wraz z ulepszeniem jej wartości odżywczych i energetycznych.
Bakterie homofermentatywne kwasu mlekowego wpływają na szybkie obniżenie pH zakisznego materiału i przygotowują go do dalszej fermentacji. Zawarty w inokulancie szczep Laktobacillus Buchneri podczas namnażania się w zebranym materiale zielonym w silosie wytwarza dwa rodzaje enzymów, zwanych esterazami kwasu ferulowego oraz acetyloesterazami, które w procesach fermentacyjnych zmieniają strukturę ściany komórkowej przerywając wiązania między ligniną a celulozą. Enzymy wpływają na zwartość ligniny, dzięki czemu zwiększa się dostępność energii zawartej w ścianie komórkowej dla bakterii żwaczowych. W rezultacie podnosi się również strawność włókna zawartego w lucernie (nawet o 6% !) co przekłada się bezpośrednio na wzrost produkcji mleka.
Kiszonka z lucerny przygotowana w oparciu o inokulant 11AFT cechuje się dobrze prowadzoną fermentacją w kierunku kwasu mlekowego, zwiększającą strawność włókna, zredukowanymi stratami białka w wyniku zakiszania oraz przedłużoną stabilnością tlenową podczas skarmiania.
11H50 marki Pioneer® znakomicie przyspiesza i prowadzi fermentację w kierunku kwasu mlekowego w kiszonce z lucerny, znakomicie radzi sobie także z wysoką pojemnością buforową i niską zawartością cukrów w lucernie. Szybko i skuteczne obniży pH w zakiszanej lucernie, co przekłada się na ochronę wartości odżywczych oraz zmniejsza ryzyko degradacji białka przez bakterie beztlenowe (Clostridia). Redukuje również wytwarzanie amoniaku (NH3) i ogranicza procesy degradacji białka, obniża temperaturę podczas zakiszania w pierwszej fazie fermentacji, ograniczając w ten sposób utratę cennych składników odżywczych.
Nie mamy wpływu na pogodę i zmienność warunków atmosferycznych. W procesie przygotowywania kiszonek możemy jednak zadbać o wybór dobrej odmiany lucerny, najwyższej jakości inokulantu do zakiszania materiału oraz o stosowanie prawidłowych technik zbioru i przygotowania kiszonki. Dobrej jakości kiszonka z lucerny pomaga obniżyć koszty suplementacji białka w paszy. Warto o tym pamiętać!
Cookie | Czas przechowywania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |