22 lipca 2022
22 lipca 2022
W hodowli bydła kluczowe znaczenie ma zabezpieczenie bazy paszowej na cały sezon. Trawy możemy wysuszyć i uzyskać w ten sposób paszę w postaci siana. Zadanie to jest jednak w naszym „kapryśnym” klimacie trudne do wykonania i obarczone utratą cennych składników odżywczych. Najlepszą metodą konserwacji traw w celu ich długiego przechowywania jest prawidłowe zakiszenie – twierdzi Hanna Nowak z Corteva Agriscience, partnera Krowie na Zdrowie – programu dla hodowców bydła mlecznego.
Proces przygotowania kiszonki z traw można przeprowadzić w pięciu krokach, których celem jest uzyskanie dobrej, jakościowej paszy dla zwierząt.
Krok pierwszy – najtrudniejszy
Działania należy zacząć od założenia użytku zielonego lub jego odnowienia. W tym czasie określamy skład runi, wysiewając wysokogatunkowe trawy, które będą właściwe dla danego stanowiska. Na tym etapie dobieramy gatunki i odmiany roślin, znamy ich potencjał plonowania i tolerancję na czynniki zewnętrzne, np. niedobór lub nadmiar wody, zimotrwałość.
Krok drugi – właściwa uprawa
Obejmuje nawożenie i pielęgnację użytków zielonych, zgodnie z regułami dobrych praktyk agrotechnicznych oraz adekwatnie do bieżących potrzeb roślin.
Krok trzeci – zbiór
Zbiór traw w określonej fazie wzrostu i rozwoju roślin wpływa na zawartość włókna i białka, a koszenie w odpowiedniej porze dnia i podsuszanie na pokosie – na zawartość cukrów. Na liczbę pokosów wpływa termin pierwszego koszenia oraz przebieg pogody w całym sezonie wegetacyjnym. Zbiór uzależniony jest od warunków atmosferycznych. Przed koszeniem sprawdzić należy prognozę pogody. Ma to na celu uniknięcie opadów deszczu. Kosząc trawy w warunkach dużego nasłonecznienia uzyskujemy wyższy poziom cukrów, a podsuszając zagęszczamy składniki odżywcze w zbieranym materiale roślinnym. Skoszoną trawę warto przetrząsać na pokosie, a lekko podsuszoną zbierać następnego dnia. Dzięki temu zebrany surowiec uzyskuje optymalną zawartość składników odżywczych, a ponadto można go łatwo ubić w silosie/rękawie/pryzmie. System przechowywania kiszonek zależy od dostępności maszyn, miejsca i możliwości gospodarstwa. Każdy ze sposobów ma swoje zalety.
Krok czwarty – zakiszanie
Biologiczny proces zakiszania, polega na obniżeniu pH zebranego materiału roślinnego przy pomocy kwasów organicznych, które powstają w procesie fermentacji cukrów, przy udziale bakterii kwasu mlekowego. Proces fermentacji i prawidłowe zakonserwowanie surowca, warunkujące stabilność kiszonki na stole paszowym, modyfikować możemy przez dodanie wyselekcjonowanych bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu kiszonka uzyskuje odpowiednie pH, wynoszące 4–4,2, właściwą proporcję kwasów mlekowego i octowego, dochodzi także do zahamowania produkcji kwasu masłowego.
Wzmocnić efekt
Produktami wpływającymi na procesy fermentacji w zakiszanym materiale są inokulanty marki Pioneer® firmy Corteva Agriscience. Asortyment inokulantów Pioneer® dzielimy ze względu na zawarte w nich bakterie oraz specyfikę ich działania.
Produkt 1188 marki Pioneer® bazuje na homofermentatywnych bakteriach kwasu mlekowego, są to cztery szczepy Lactobacillus plantarum i dwa szczepy Enterococcus faecium. Inokulant znakomicie sprawdza się w zielonkach trudno kiszących się o obniżonej zawartości cukrów, mokrych trawach. Dodatek inokulantu 1188 do trudno zakiszającego się materiału o niskiej zawartości suchej masy i wysokiej zawartości białka sprawia, że od samego początku proces fermentacji przebiega prawidłowo, w kierunku produkcji kwasu mlekowego nawet przy niskiej zawartości cukru. Ograniczony zostaje ponadto ubytek suchej masy i niekontrolowany rozkład białka do amoniaku. Największą zaletą stosowania produktu jest to, że uzyskujemy wysokiej jakości paszę, nawet z surowca pozyskiwanego w deszczowych warunkach.
W produkcie 11G22 Rapid React™ zawarte są bakterie, które pracują na doskonałą jakość kiszonek. Inokulant bazuje na najlepszych szczepach bakterii homofermentatywnych – L. plantarum i dwóch szczepach bakterii heterofermentatywnych – L. buchneri. Organizmy te powodują, że proces fermentacji zachodzi w bardzo szybkim tempie, pH zaczyna spadać już w momencie podania produktu. Bakterie działając szybko sprawiają, że skarmianie powstałą kiszonką można rozpocząć już nawet po tygodniu od jej przygotowania, a materiał taki nie zagrzewa się na stole paszowym. Kontrolowany proces fermentacji sprawia, że najcenniejsze składniki odżywcze (cukry i białka) chronione są w zakiszonym materiale roślinnym. Inokulant ten polecany jest szczególnie do kiszonek z traw wysokocukrowych, zbóż oraz traw w mieszankach z roślinami bobowatymi, przy suchej masie wynoszącej 30–42%.
Bakterie zawarte w zaawansowanym technologicznie produkcie 11GFT marki Pioneer® wykazują doskonałe działanie usprawniające procesy zakiszania surowca. Inokulant wpływa na zamianę pH w zakiszanym materiale roślinnym, jego stabilność na stole paszowym oraz strawność włókna w kiszonce. Odpowiednio dobrana kombinacja szczepu bakterii heterofermentatywnych L. buchneri, sprawia, że w procesie fermentacji dochodzi do rozpadu połączeń ligninowych i uwolniona zostaje dodatkowa energia z włókna, której nie można wyzwolić w inny sposób. Kwasy wpływają na stabilność zakiszonego materiału w warunkach tlenowych. Dwa szczepy bakterii homofermentatywnych kwasu mlekowego L. plantarum wpływają z kolei na obniżenie pH i ochronę cennych składników pokarmowych. 11GFT marki Pioneer® jest produktem dostosowanym do potrzeb najbardziej wymagających klientów, oczekujących najwyższej jakości kiszonek z traw, zbóż i mieszanek traw z roślinami wysokobiałkowymi. Zastosowanie inokulantu 11GFT zalecane jest gdy sucha masa zebranego surowca wynosi 35–45%. Minimalny czas silosowania to 6–8 tygodni.
O tym warto wiedzieć
Wszystkie inokulanty marki Pioneer® znakomicie rozpuszczają się, a po wymieszaniu tworzą jednorodny roztwór. Zalecane jest jego dozowanie przy użyciu aplikatorów Appli-Pro® marki Pioneer®. Do sporządzenia roztworu wykorzystać można wodę „z kranu”, ponieważ dodatkową zaletą inokulantów jest ich odporność na działanie chloru zawartego w wodzie pochodzącej z sieci wodociągowej. Dawkowanie inokulantów wynosi 1 gram bakterii na tonę masy zielonej.
Przewiędnięty materiał roślinny z prawidłowo zaszczepioną florą bakteryjną należy bardzo dokładnie ugnieść, tak aby pozbyć się z niego powietrza (wycisnąć je). W celu prawidłowego ugniecenia: im bardziej suchy jest zebrany materiał, tym drobniej należy go pociąć. Jeśli zebrany materiał był mokry (SM poniżej 32%), to należy pozostawić go w możliwie dłuższych fragmentach (ograniczając jego skracanie). Działanie takie pozwoli uniknąć nadmiernych wycieków cennych soków kiszonkarskich.
Krok piąty – skarmianie kiszonki
Kiszonka przygotowana z traw z zastosowaniem inokulantów marki Pioneer® zawiera szereg składników odżywczych, jest stabilna na stole paszowym oraz ma przyjemny zapach i strukturę. Co ważne, jest ona bardzo chętnie pobierana przez zwierzęta.
Cookie | Czas przechowywania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |