20 listopada 2020

Koniczyna czerwona czy biała? Poznaj najważniejsze różnice

Wśród roślin motylkowatych drobnonasiennych koniczyny są jednymi z najczęściej wykorzystywanych przy produkcji wartościowych pasz objętościowych. Zasiewane w czystym siewie oraz jako komponent mieszanek traw wzbogacają żywienie o smakowite i tanie w produkcji naturalne białko. Koniczyna czerwona oraz koniczyna biała są najczęściej wybieranymi gatunkami przez polskich producentów.

Koniczyna czerwona jest idealna do koszenia

Ruń łąki kośnej z koniczyną czerwoną

Fot. Ruń łąki kośnej z koniczyną czerwoną

Liście koniczyny czerwonej to źródło cennego białka

Fot. Liście koniczyny czerwonej to źródło cennego białka

Gatunek ten nadaje się przede wszystkim na użytkowanie kośne, dostarczając wysokich plonów także podczas okresowych niedoborów wody. Wysiana w czystym siewie daje możliwość zbioru wysokobiałkowej paszy przez okres 2-3 lat. Koniczyna czerwona jako dodatek sprawdza się w mieszankach z trawami na grunty mineralne i organiczne.

Koniczyna biała jako uzupełnienie runi kośno-pastwiskowej

Kwiatostan koniczyny białej

Fot. Kwiatostan koniczyny białej

 

Koniczyna biała jest w porównaniu do koniczyny czerwonej nieco niższa i stanowi doskonałe uzupełnienie runi pastwiskowej i łąk użytkowanych przemiennie. Na uwagę zasługuje bardzo wysoka odporność na częste spasanie i udeptywanie. Kilkuprocentowy udział koniczyny białej w runi zwiększa znacznie smakowitość i podnosi walory żyweniowe.

Najważniejsze różnice

  Koniczyna czerwona Koniczyna biała
łodyga wzniesiona płożąca
wysokość 50-80 cm 30-40 cm
kwiatostan czerwona główka z licznymi kwiatkami biała główka z mniejszą liczbą kwiatków
norma wysiewu – siew czysty 15 kg/ha 12-15 kg/ha
norma wysiewu – podsiew 4-8 kg/ha 2-4 kg/ha
przeznaczenie – uprawa polowa

– mieszanki kośne

– uprawa polowa

– mieszanki pastwiskowe

– mieszanki kośno-pastwiskowe

Uczestnicy Programu

Nie zwlekaj

Zadbaj o tereny zielone w Twoim gospodarstwie już dziś!