21 czerwca 2023
21 czerwca 2023
Trudne warunki atmosferyczne, czyli zimna wiosna i katastrofalna w niektórych regionach Polski susza powodują, że pokosy są opóźnione, a rośliny wytwarzają większą ilość włókna. Jak podnieść jakość zebranego materiału, który doświadczył skutków suszy – radzi Hanna Nowak z Corteva Agriscience, partnera programu Krowie na Zdrowie.
1 pokos opóźniony z powodu zimnej wiosny.
Początek wiosny 2023 roku przywitał nas zimną i mokrą aurą. Warunki te utrzymywały się bardzo długo. Przy bardzo dużych deficytach słońca rośliny nie rozwijały się prawidłowo. Pierwsze pokosy zaczęliśmy robić dopiero na początku maja, ale niektórzy hodowcy, którym już zabrakło paszy, musieli otworzyć silosy czy rękawy po 1 pokosie wcześniej. W takiej sytuacji stosowaliśmy zakiszacze (np. Pioneer® 11G22 Rapid React), dzięki którym materiał był gotowy do zastosowania znacznie szybciej. Kiszonki wykonane z materiału skoszonego w czasie 1 pokosu i zakiszanego przy użyciu tego inokulantu są już skarmiane.
2 pokos opóźniony z powodu suszy. Rośliny mają więcej włókna i cukru, trudniej jest je ubić.
Kolejny pokos również będzie opóźniony, ponieważ odrost roślin trwa około 6 tygodni. Obecnie aura jest zupełnie inna. Mamy bardzo wysokie temperatury i duże nasłonecznienie oraz katastrofalne w niektórych częściach Polski deficyty opadów. Rośliny rosną bardzo wolno. Jedynie lucerna, która ma głęboki system korzeniowy i może pobierać wodę z głębszych warstw gleby, rośnie lepiej, ale i tak zmaga się z problemem deficytu wody. Skutkuje to tym, że w roślinie odkłada się znacznie większa ilość włókna niż w standardowych warunkach. W takiej sytuacji Hanna Nowak zaleca aby rośliny w kilka godzin po ścięciu zebrać, ponieważ pozostawione na pokosie zaczynają bardzo szybko wysychać. Warto też zastosować zakiszacze, które przyspieszają fermentację oraz dodatkowo prowadzą rozkład enzymatyczny włókna i uwalniają w ten sposób energię np. 11AFT (do lucerny) oraz 11GFT (do traw). Kolejny problem związany jest z faktem, że trawy, które z powodu dużego nasłonecznienia mają sporą ilość cukru, trudniej jest ubić. W takim przypadku Hanna Nowak także rekomenduje zastosowanie inokulantu.
Inokulanty Pioneer® – jakość i wygoda stosowania
Wszystkie inokulanty marki Pioneer® cechuje wysoka jakość. Zakiszacze bazują na żywych bakteriach, więc należy je przechowywać w temperaturze pokojowej. Jeśli po przygotowaniu kiszonki trochę materiału zostanie w aplikatorze należy go przelać z aplikatora do butelki. Jeśli nie zostanie zużyty w ciągu 48 godzin, trzeba go zamrozić i można wykorzystać przy następnym pokosie. Inokulanty Pioneer® rozpuszczają się w wodzie z kranu, nie trzeba stosować dodatkowych dechlorokantów. Hanna Nowak zaleca dawkowanie inokulantów przy użyciu aplikatorów Pioneer®.
Cookie | Czas przechowywania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |