3 kwietnia 2021
3 kwietnia 2021
Żywienie bydła jest oparte w dużej mierze na kukurydzy. Tendencje na Świecie zmierzają w kierunku zwiększonego udziału kukurydzy w żywieniu krów. Przemawia za tym wysoki plon z ha i doskonała przydatność żywieniowa. W USA trwają badania nad żywieniem krów opartym w prawie 80% na kukurydzy!
Gospodarze coraz większą role przykładają do doboru odpowiedniej odmiany, wysiewu, nawożenia kukurydzy na polu. W zasiewie coraz większy udział zyskują odmiany typu Dent, które cechuje większy potencjał plonotwórczy, wyższa strawność skrobi w żwaczu, większą odporność na susze oraz lepszy efekt „stay green” bardziej miękkie ziarno łatwiej jest poddawać dalszej obróbce. Doskonałej jakości materiał zebrany z pola należy jeszcze prawidłowo przygotować i zakonserwować aby korzystać z niego w okresie późniejszym. Kukurydze można zakisić, suszyć oraz chemicznie konserwować. Najbardziej popularna i za razem najtańszą metodą konserwacji jest kiszenie kukurydzy, czy to całych roślin (popularna kiszonka z kukurydzy), kolb (LKS) czy samego ziarna (CCM). Do przygotowania kiszonek należy używać odpowiednio dobranych inokulantów , które przyspiesza i ukierunkują odpowiednio procesy fermentacyjne i zapewnia stabilność tlenowa po otwarciu pryzmy. Bardzo ważne aby po otwarciu pryzmy na bieżąco dociskać folie i zabezpieczać przed podwiewaniem i penetracja powietrza woda z deszczu lub śniegu. Dostające siępowietrze i woda w głąb pryzmy inicjuje w wierzchniej warstwie rozwój drożdzy, które powodują dalszy rozwój pleśni i grzybów co wpływa na jakość kiszonki
Doskonałej jakości kiszonki z kukurydzy
Nieodpowiednie przykrycie kiszonki potrafi zepsuć cala włożoną prace w przygotowanie silosu. Najlepiej ukazuje to zdjęcie zrobione przy użyciu kamery termowizyjnej
Klimat w Polsce jest nieprzewidywalny, dlatego należałoby mieć rezerwę paszowa, gdyż nigdy nie wiemy jaki będzie kolejny rok. Rezerwa ta pozwoli na spokojne dawek żywieniowych i zbiorów w następnym sezonie. Rezerwa powinna wynosić przynajmniej ¼ całej bazy paszowej. Otwarcie nowego silosu powinno nastąpić najwcześniej po Świętach Bożego Narodzenia. Choć procesy fermentacyjne stabilizują się juz po 6-8 tygodniach od zamknięcia pryzmy, jednak „dojrzewanie skrobi” trwa nadal i kończy się w kiszonce z kukurydzy po około 4-6 miesiącach a w CCM trwać może do około 1 roku. Zawartość skrobi w kiszonce z kukurydzy wzrasta w tym okresie o koło 4%. Kukurydza na kiszonkę zebrana w odpowiedniej fazie, pociętą, zabezpieczona inokulantem, ubita i szczelnie okryta w czasie przechowywana nie zmienia swoich właściwości odżywczych nawet przez wiele lat. Zbyt wczesne otwarcie silosu zaburzy prawidłową fermentacje i obniży stabilność tlenowa kiszonki. Jeżeli na wstępnym etapie wiemy, ze mamy nie wystarczającą ilość paszy z poprzedniego sezonu to należy przygotować mniejsza pryzmę i do jej przygotowania użyć specjalnego inokulantu przyspieszającego procesy fermentacyjne.
Kukurydza może być wszechstronnie wykorzystywana w żywieniu krów, jako podstawowa pasza objętościową, jako dodatek energetyczny w postaci ziarna i jako cale suszone ziarno do stymulacji rozwoju żołądków u cieląt.
Cookie | Czas przechowywania | Opis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |