19 maja 2022
19 maja 2022
Dzięki technologii stabilizacji tlenowej w inokulancie Pioneer® 11G22, kiszonka z traw może być gotowa do podania zwierzętom już po 7 dniach od zamknięcia silosu czy pryzmy. Jeśli trawy koszone były w trudnych warunkach warto zastosować inokulant Pioneer® 1188.
Inokulanty do traw
Szybka reakcja…
Rapid React™ Technology to technologia szybkiego reagowania. W przypadku inokulantów Pioneer® szybka reakcja oznacza szybszą stabilizację tlenową, szybsze zwiększenie wartości paszy oraz szybszy dostęp do pełnowartościowej kiszonki. Przekłada się to na większą elastyczność w zarządzaniu zapasami i lepszą organizację pracy w gospodarstwie.
… i kiszonka z traw jest gotowa po 7 dniach!
Ta nowoczesna technologia została zastosowana w inokulancie Pioneer® 11G22. Inokulant ten zawiera unikalne szczepy Lactobacillus buchneri, które działają błyskawicznie, usprawniając fermentację w przygotowywanych kiszonkach z traw, całych roślin zbóż oraz w lucernie. Tak przygotowane kiszonki już po zaledwie siedmiu dniach od zamknięcia silosu mogą stanowić doskonałą bazę paszową.
Kluczowe zalety szybkiej stabilizacji tlenowej Rapid React™:
Inokulant do traw koszonych w trudnych warunkach
Kolejny inokulant Pioneer® przeznaczony do zakiszania traw to 1188. Produkt zawiera 4 szczepy Lactobacillus plantarum oraz 2 szczepy Enterococcus faecium. Takie zestawienie mikroorganizmów pozwala zabezpieczyć zakiszany materiał w optymalny, kontrolowany sposób. Po ponad 15 latach stosowania, Pioneer® 1188 jest wciąż najczęściej stosowanym inokulantem bakteryjnym, aktywnym i skutecznym w różnych sytuacjach, polecanym do pasz o zróżnicowanym stopniu wilgotności.
Stosowanie produktu jest szczególnie rekomendowane podczas zbiorów traw w trudnych warunkach – między innymi do przygotowywania kiszonek z traw wiosennych bądź trzeciego pokosu. W przypadku trudnych warunków pogodowych, takich jak deszcz w trakcie przesuszania zielonki, warto rozważyć możliwość uzupełnienia brakującego cukru poprzez dodanie melasy.
Korzyści ze stosowania 1188:
Zalety te przekładają się na lepszą kondycję hodowanych zwierząt, lepsze trawienie kiszonek przez zwierzęta oraz na znaczące obniżenie kosztów produkcji mięsa i mleka.