1. Analiza gleby
- trawa może rosnąć na każdym typie gleby
- analiza gleby jest bardzo niezbędna co 4 lata
- dodanie wapna (CaCO3) podwyższa pH
- nawożenie oparte na analizie gleby daje wysoki plon o możliwie najniższym koszcie
Minimalne pH gleby dla efektywnego wzrostu | ||||
lekka gleba | ciężka gleba | |||
trawa | 5,0 – 6,0 | 5,0 – 6,0 | ||
trawa/koniczyna | 5,8 | 6,0 | ||
lucerna | 5,8 | 6,5 |
2. Przygotowanie podłoża
- zniszczenie chwastów herbicydem totalnym (Glifosat)
- stosuj pług (nie bronę talerzową), aby zaorać chwasty z nasionami
- głębokość orki 20-25 cm; ustaw prawidłowo pług
- użyj wału zagęszczającego, jeśli siew nasion jest planowany 1-3 tyg. po orce
- równe przygotowanie podłoża (bez brył)
3. Siew
- najlepszą techniką siewu jest siew rzutowy (bez rzędów)
- optymalna odległość rzędów : 6-10 cm
- głębokość siewu: 1-1,5 cm
- stosując siewnik zbożowy – siej krzyżowo
- użyj walca lub zagęszczacza po siewie zapewniając lepsze ubicie gleby
- ilość nasion: Bestergrass 45-50 kg/ha, lucerna 25 kg/ha
- należy użyć bakterii Rhizobium (zaszczepione nasiona) na areał gdzie nie było lucerny
4. Kontrola chwastów
- stosuj herbicydy, jeśli jest to konieczne; pytaj swojego doradcę o dobór właściwego herbicydu mając na uwadze wiodący chwast na polu
- pierwsze koszenie trawy po siewie (15-20 cm), aby zatrzymać wzrost chwastów i poprawić krzewienie traw
- na polach o wysokim zachwaszczeniu zalecany jest jesienny siew traw
Nawożenia traw przy wystarczających składnikach (NPK) w glebie | ||||
okres | N ((koszenie) | N (pastwiskowanie) | P2O5 | K2O |
Wczesna wiosna spring | 90 – 120 | 60 – 100 | 95 | 100 – 120 |
po 1 pokosie | 80 – 100 | 40 – 60 | 80 – 100 | |
po 2 pokosie | 60 – 80 | 30 – 50 | 60 – 80 | |
po 3 pokosie | 40 – 50 | 20 – 30 | 60 – 80 | |
po 4 pokosie | ||||
razem | 270 – 350 | 150 – 240 | 95 | 300 – 380 |
5. Nawożenie
Dla uzyskania optymalnego wzrostu i jakości traw stosuj program nawożenia “OptiGrass” firmy De Heus, oparty na analizie gleby.
Obornik i gnojowica dostarczają wiele składników!
Zalecana dawka:
- obornik: 40-60 t/ha
- gnojowica : 30-40 m3/ha