Przyczyną powstawania wrzodów racic jest zwykle niewypoziomowana racica – jeden palec jest wyższy, przez co musi znosić większy nacisk. W efekcie powstają wrzody. Wrzód racicy jest przyczyną ogromnego bólu, zniechęca zwierzęta do podchodzenia do stołu paszowego, powodując spadek produkcji i parametrów mleka. Interwencja dobrego korektora może pomóc, w innym przypadku grozi nam wybrakowanie zwierzęcia. Warto pamiętać by wprowadzając jałówki i krowy do obory rusztowej uprzednio wykonać korekcję. Należy przyjrzeć się również krowom i ich zachowaniu w oborze. Krowy powinny spędzać jak najwięcej czasu leżąc i przeżuwając. W tym celu niezbędna jest odpowiednia ilość wygodnych miejsc legowiskowych oraz przestrzeni przy stole paszowym, pozwalającej na szybkie pobranie odpowiedniej ilości paszy. Jeśli krowy pomimo odpowiedniej ilości legowisk i przestrzeni, dużo czasu spędzają przy stole paszowym, warto przyjrzeć się strukturze TMR – możliwość sortowania TMR na stole paszowym wydłuża czas spędzony na pobieranie, przez co również przyczynia się do większego obciążenia racic. De Heus jest inicjatorem i patronem #Akademii #Zdrowej #Racicy – programu edukacyjnego dla hodowców bydła, korektorów i doradców firmy De Heus, którzy dzięki akademii posiadają bardzo dużą wiedzę na temat profilaktyki racic -zachęcam do kontaktu. Polecam również nasze filmy z poradami specjalistów dotyczącymi zdrowia racic.