Mastitis, czyli zapalenie wymienia, to wywoływana przez drobnoustroje choroba charakterystyczna dla wysokowydajnych krów mlecznych. Z tym problemem w swoich hodowlach spotkała się większość hodowców bydła. Na […]
Co stanowi żywieniową alternatywę dla hodowców bydła mlecznego w okresie zimy? Podpowiadają eksperci DeHeus. Przede wszystkim należy zrobić preliminarz paszowy (licząc wszystkie dostępne pasze w gospodarstwie) […]
Zapraszamy do obejrzenia relacji z otwarcia obory wolnostanowiskowej dla krów mlecznych w gospodarstwie rolnym Eweliny i Dominika Workowskich w miejscowości Złaków Borowy w pow. łowickim. Za […]
Komórki somatyczne w mleku to żywe lub obumarłe komórki krwi (głównie leukocyty) oraz komórki tkanki gruczołowej wymienia. Jakie są przyczyny podwyższonej liczby komórek somatycznych w mleku […]
Wyróżniamy dwa podstawowe sposoby żywienia krów mlecznych: TMR (Total Mixed Ration) oraz PMR (Partly Mixed Ration). Czym się różnią i który sposób będzie najbardziej odpowiedni dla […]
Hodowcy bydła mlecznego robią wszystko, by wyprodukować mleko o odpowiednim poziomie tłuszczu i białka, co gwarantuje wyższą cenę za sprzedawany do mleczarni produkt. Na parametry mleka […]
Użytki zielone to źródło taniego białka i energii dla bydła. Firma De Heus, partner programu Krowie na Zdrowie doradza hodowcom bydła mlecznego jak przygotować wartościową kiszonkę […]
Obecna sytuacja rynkowa związana z intensywnym rozwojem gospodarstw rolnych i szczególnie dużą dynamiką cen pasz powoduje, że rolnicy coraz częściej weryfikują rentowność upraw oraz hodowli. W […]
Od kilku miesięcy obserwujemy delikatnie wzrostowy trend cen mleka. Producenci mierzą się jednak z historycznie wysokimi kosztami paliwa, nawozów oraz surowców paszowych – zarówno komponentów białkowych, […]
Panele fotowoltaiczne na dachu, utwardzenia ażurowe, pozyskiwanie deszczówki, pompa ciepła/ogrzewanie gazowe, dobrostan zwierząt, bioasekuracja, właściwa technologia chowu oraz odpowiednia gospodarka nawozami naturalnymi – to główne elementy […]
Zima to czas, w którym hodowcy bydła mlecznego powinni zastosować specjalny program żywienia dla krów na okres chłodów. Co oprócz pasz objętościowych warto zastosować w żywieniu […]
Rosnące koszty są wyzwaniem dla każdego hodowcy bydła mlecznego. Dlatego konieczne jest nieustanne poszukiwanie rozwiązań, które pomimo rosnących kosztów zapewnią przyzwoite zyski z produkcji mleka. Tylko […]
Idealna bela bez tajemnic – wyniki projektu badawczego. Od wyboru materiału siewnego, przez ustalenie optymalnego terminu pokosu, prawidłową wysokość koszenia, ustawienie najkorzystniejszych parametrów prasy zwijającej po […]
Eksperci De Heus polecają Bestermine Close Up Forte – innowacyjny preparat, który chroni wątrobę przed stłuszczeniem, ogranicza ryzyko zalegania poporodowego, hipokalcemii, zatrzymania łożyska, stresu oksydacyjnego, a […]
Pierwsze tygodnie życia cieląt to moment przełomowy. W tym okresie zwierzęta są szczególnie podatne na stres i choroby. Wskaźniki śmiertelności przed odsadzeniem cieląt są nadal wysokie. […]
Zmierz indeks stresu cieplnego w aplikacji mobilnej CoolCare De Heus i w porę zareaguj. Utrzymaj wysoką zdrowotność i wydajność zwierząt w okresie wysokich temperatur. Aplikacja CoolCare […]
W odpowiedzi na planowane wprowadzenie regulacji prawnych, dotyczących ograniczenia stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt, specjaliści firmy De Heus przygotowali specjalny program dla hodowców bydła mlecznego. Nowe […]
Do programu Krowie Na Zdrowie dołączyło nowe Gospodarstwo. Witamy serdecznie Pana Huberta Murlowskiego, który wraz z żoną i dziećmi prowadzi działalność w Raszowej (woj. opolskie). Przeczytajcie […]
Immuno Power Complex (IPC) to kompleks aktywnych składników wspierających prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i metabolizmu krów mlecznych. Formuła została stworzona w trosce o naturalne wzmacnianie odporności […]
W poprzednim newsletterze pisaliśmy o problemach wynikających z niedostatecznego pokrycia zapotrzebowania na metioninę w żywieniu krów mlecznych 3-4 tygodnie przed wycieleniem. Czas na rozwiązanie.
Niedostateczne pokrycie zapotrzebowania na metioninę, lizynę i histydynę, czyli aminokwasy uważane za najważniejsze dla krów mlecznych ma negatywny wpływ na zdrowie krów oraz wskaźniki rozrodu, nie […]
Przeżuwacze mogą być narażone na ryzyko wynikające z obecności różnych mikotoksyn obecnych w kiszonkach. Wykazano, że pogarszają one funkcjonowanie żwacza, powodują biegunki i zmniejszają produkcję mleka, […]
W profilaktyce mastitis bardzo istotną rolę odgrywa żywienie. Zapewnienie prawidłowego zbilansowania dawki zarówno pod względem białka i energii, jak również minerałów i witamin, pozwala utrzymać prawidłowo […]
Wśród wielu pytań, które kierujecie do Krowie na Zdrowie, bardzo licznie poruszany jest temat ketozy. Pytacie, jak zapobiegać ketozom. Z pomocą przychodzą zatem specjaliści ds. żywienia […]
Mastitis jest to choroba wywoływana przez drobnoustroje (mikoplazmy, wirusy, bakterie, grzyby oraz glony). W każdym gospodarstwie mlecznym generuje dodatkowe koszty obniżające zysk z produkcji. W myśl […]
Okres okołowycieleniowy jest najważniejszym momentem w cyklu produkcyjnym krowy. Jest to jednocześnie najbardziej krytyczny okres pod względem ryzyka wystąpienia chorób powodujących największe straty w gospodarstwach mlecznych. […]
Spadki wydajności produkcji w gospodarstwach mlecznych w trakcie letnich upałów mogą sięgać nawet 30%. Pomijając oczywisty aspekt finansowy, należy skupić się również na kwestiach związanych bezpośrednio […]
Okres poporodowy do dnia 21 laktacji (DL) jest czasem, w którym występuje u krów najwięcej chorób wpływających na dalszy przebieg laktacji, w tym produkcję mleka, poziom […]
Większość problemów metabolicznych krów mlecznych występuje w ciągu pierwszych dwóch tygodni laktacji. W przeglądzie kilku eksperymentów naukowcy odkryli, że około jedna na trzy świeżo wycielone krowy […]
Wiele wskazuje na to, że tegoroczne plony mogą nie pokryć zapotrzebowania na pasze objętościowe o odpowiedniej jakości, a przecież kieszonki z traw i z kukurydzy są […]
Stres cieplny, który powstaje w wyniku wzrostu temperatury i wilgotności powietrza, jest przyczyną poważnych problemów zdrowotnych u krów, a tym samym – strat finansowych spowodowanych mniejszą […]
Mykotoksyny mogą występować w większości pasz skarmianych w żywieniu bydła. Dotyczy to zarówno kiszonek z kukurydzy, traw i motylkowych, jak i ziaren zbóż produkowanych we własnym […]